REKLAMA

Czas na grzybobranie! Sanepid przypomina o ważnych zasadach

Red | Red
Czas na grzybobranie! Sanepid przypomina o ważnych zasadach
REKLAMA

W związku z trwającym okresem zbierania leśnych grzybów Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Oleśnicy przypomina o podstawowych zasadach bezpiecznego grzybobrania.

  1. Zbieraj tylko te grzyby, co do których masz całkowitą pewność, że są jadalne. Jeżeli masz wątpliwości – nie ryzykuj!
  2. Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe – z „siateczką”. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych.
  3. Zbieraj grzyby do wiklinowego koszyka, łubianki lub innych pojemników przepuszczających powietrze, nigdy nie korzystaj z foliowych reklamówek (grzyby zaczynają parować, co sprzyja ich psuciu – mogą wytwarzać substancje szkodliwe dla zdrowia).
  4. Nie rozkopuj ściółki – nie niszcz grzybni. Jeśli jej nie uszkodzisz, wyrosną na niej kolejne grzyby.
  5. Unikaj grzybów zbyt małych – trudno rozpoznać czy są blaszkowe, czy nie. Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby.
  6. Nie przyjmuj rad od innych grzybiarzy i nie kupuj grzybów z nieznanego źródła.
  7. Nie identyfikuj grzybów próbując ich.
  8. Grzyby, których nie chcesz zbierać, pozostaw nienaruszone. Są one pożywieniem dla zwierząt. Wiele gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
  9. Jeśli po spożyciu grzybów pojawią się nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni czy podwyższona temperatura – należy niezwłocznie wywołać wymioty i wezwać pomoc lub zgłosić się do lekarza/szpitala.
  10. Grzyby zawierają dużo substancji chitynowych co powoduje, że są ciężkostrawne, dlatego nie zaleca się spożywania grzybów:
    • kobietom w ciąży i karmiącym,
    • dzieciom,
    • osobom starszym,
    • osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.

Zasady wprowadzania grzybów świeżych do obrotu handlowego

Zgodnie z obowiązującym „rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu i produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy” do obrotu dopuszczonych jest 47 gatunków grzybów.

Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, oraz grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych mogą być sprzedawane:

  • wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowisku;
  • pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże lub atestu na grzyby suszone wydanego przez klasyfikatora/grzyboznawcę.

Wydając atest na grzyby świeże, dokonuje się m. in. oceny zgodności gatunkowej grzybów oraz cech organoleptycznych. Atest obejmuje badaną partię, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10⁰C.

Zgodnie z art. 71 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dania 25 sierpnia 2006r. „Zakłady prowadzące działalność gospodarczą w zakresie skupu, przechowywania lub sprzedaży grzybów oraz produkcji przetworów grzybowych spełniają obowiązujące wymagania higieniczne oraz muszą zatrudniać klasyfikatorów grzybów lub grzyboznawców”.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny informuje, że w PSSE w Oleśnicy przy ulicy 3 Maja 20:

• osoby zbierające grzyby na własne potrzeby w przypadku wątpliwości co do zebranych grzybów (świeżych) mogą skorzystać z porady,
można uzyskać bezpłatnie atesty na grzyby świeże i suszone.

W celu uzyskania porady lub atestu, należy zgłosić się do PSSE w Oleśnicy od poniedziałku do piątku w godzinach 7.30 – 11, tel. kontaktowy (71) 314-20-34 wew. 15.

Udostępnij:
REKLAMA
REKLAMA