Czas na grzybobranie! Sanepid przypomina o ważnych zasadach

W związku z trwającym okresem zbierania leśnych grzybów Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Oleśnicy przypomina o podstawowych zasadach bezpiecznego grzybobrania.
- Zbieraj tylko te grzyby, co do których masz całkowitą pewność, że są jadalne. Jeżeli masz wątpliwości – nie ryzykuj!
- Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe – z „siateczką”. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych.
- Zbieraj grzyby do wiklinowego koszyka, łubianki lub innych pojemników przepuszczających powietrze, nigdy nie korzystaj z foliowych reklamówek (grzyby zaczynają parować, co sprzyja ich psuciu – mogą wytwarzać substancje szkodliwe dla zdrowia).
- Nie rozkopuj ściółki – nie niszcz grzybni. Jeśli jej nie uszkodzisz, wyrosną na niej kolejne grzyby.
- Unikaj grzybów zbyt małych – trudno rozpoznać czy są blaszkowe, czy nie. Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby.
- Nie przyjmuj rad od innych grzybiarzy i nie kupuj grzybów z nieznanego źródła.
- Nie identyfikuj grzybów próbując ich.
- Grzyby, których nie chcesz zbierać, pozostaw nienaruszone. Są one pożywieniem dla zwierząt. Wiele gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
- Jeśli po spożyciu grzybów pojawią się nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni czy podwyższona temperatura – należy niezwłocznie wywołać wymioty i wezwać pomoc lub zgłosić się do lekarza/szpitala.
- Grzyby zawierają dużo substancji chitynowych co powoduje, że są ciężkostrawne, dlatego nie zaleca się spożywania grzybów:
• kobietom w ciąży i karmiącym,
• dzieciom,
• osobom starszym,
• osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.
Zasady wprowadzania grzybów świeżych do obrotu handlowego
Zgodnie z obowiązującym „rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu i produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy” do obrotu dopuszczonych jest 47 gatunków grzybów.
Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, oraz grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych mogą być sprzedawane:
- wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowisku;
- pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże lub atestu na grzyby suszone wydanego przez klasyfikatora/grzyboznawcę.
Wydając atest na grzyby świeże, dokonuje się m. in. oceny zgodności gatunkowej grzybów oraz cech organoleptycznych. Atest obejmuje badaną partię, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10⁰C.
Zgodnie z art. 71 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dania 25 sierpnia 2006r. „Zakłady prowadzące działalność gospodarczą w zakresie skupu, przechowywania lub sprzedaży grzybów oraz produkcji przetworów grzybowych spełniają obowiązujące wymagania higieniczne oraz muszą zatrudniać klasyfikatorów grzybów lub grzyboznawców”.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny informuje, że w PSSE w Oleśnicy przy ulicy 3 Maja 20:
• osoby zbierające grzyby na własne potrzeby w przypadku wątpliwości co do zebranych grzybów (świeżych) mogą skorzystać z porady,
• można uzyskać bezpłatnie atesty na grzyby świeże i suszone.