LGD Dobra Widawa i powołana przez nią kapituła doceniła lokalnych producentów i twórców. Za nami pierwsza gala Marki Dobrej Widawy.
Gala nadania znaku Marki Dobrej Widawy to zwieńczenie dwuletniego projektu realizowanego przez Lokalną Grupę Działania Dobra Widawa.
– Doszliśmy do wniosku, idąc śladem innych marek, że chcemy wejść na wyższy poziom wspierania naszych producentów przy zachowaniu ich dużej łączności z naszym regionem – mówi Agnieszka Kasina, prezes Lokalnej Grupy Działania Dobra Widawa. – Chodziło nam o promowania produktów wysokiej jakości, przyjaznych dla klienta i wykorzystujących nasze lokalne zasoby. -Przez dwa lata wypracowaliśmy system identyfikacji wizualnej, opracowaliśmy dokumenty aplikacyjne, regulaminy i pozyskaliśmy wspaniałą kapitułę, która ostatecznie decyduje o tym, kto otrzymuje znak Marka Dobrej Widawy – wyjaśnia pani prezes.
Kapitułę, o której mówi Agnieszka Kasina utworzyli: Józef Szymański – nadleśniczy Nadleśnictwa Syców, Jakub Feiga – dyrektor Dolnośląskiej Organizacji Turystycznej, dziennikarka Radia Wrocław Małgorzata Majeran-Kokott oraz dr Artur Gnat i artysta ceramik dr Michał Puszczyński. – Kapituła odwiedzała każde miejsce zgłoszone do konkursu. Ci, którzy mogli przyjechać do nas ze swoimi produktami wzięli udział w spotkaniach z członkami kapituły, podczas których opowiadali o swojej działalności – relacjonuje nasza rozmówczyni.
W pierwszej edycji konkursu certyfikatem Marki Dobrej Widawy nagrodzono 13 podmiotów, niektóre w dwóch kategoriach. Jakie korzyści, poza uzyskaniem dokumentu i statuetki, będą wynikać z udziału w projekcie Dobrej Widawy?
– Przede wszystkim szeroko pojęta promocja pod naszymi skrzydłami, także pomoc w pozyskiwaniu środków na kolejne przedsięwzięcia – mówi Agnieszka Kasina.
Uroczystość wręczenia Marki Dobrej Widawy, uświetnił koncert skrzypcowy w wykonaniu uczniów Szkoły Suzuki Muzyczny Zakątek, a sala udekorowana została nastrojowymi ceramicznymi kulami-świecznikami z Pracowni Ceramiki Artystycznej Beaty i Romana Szynolów.
Przybyli goście mieli okazję zasmakować potraw przygotowanych z certyfikowanych produktów lokalnych, jak ciast z miodami z Pasieki Gutek oraz Pasieki Maliszówka, sałatek z kozim serem od Koziołkowa podawanych z chlebami z Gościńca pod Zającem, wypiekanych na bazie mąk z Młyna Dobra, kawy „Lokalnej” z mlekiem swojskim z Gospodarstwa Rolnego Marel lub syropem lawendowym od Magii Lawendy, piwa SYCone FANTAZJA z Andres Browar, a także pierników „Śląskie chłopskie kęsy” od Pierników Wrocławskich-Piernikowych Dekoracji.
W tym roku informacja o naborze do konkursu skierowanego do lokalnych producentów, usługodawców oraz twórców inicjatyw – pojawiła się w czerwcu, samo spływanie wniosków miało miejsce w wakacje, a gala odbyła się w październiku. W 2025 roku – jak mówi koordynatorka projektu Marta Kaszuba – terminy przyspieszą, a samo wręczenie Marki Dobrej Widawy odbędzie się latem. O konkretnych datach Dobra Widawa będzie informować po nowym roku. – Już dzisiaj zapraszamy do udziału w konkursie naszych lokalnych rzemieślników, producentów – mówi Agnieszka Kasina.