Koła Gospodyń Wiejskich z powiatów oleśnickiego i milickiego rywalizowały dzisiaj w Dobroszycach podczas kolejnej odsłony Bitwy regionów.
Gości zgromadzonych wokół dobroszyckiej muszli koncertowej powitali Diana Choińska z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz wójt Artur Ciosek, który podkreślił potencjał gminy Dobroszyce. – To przede wszystkim potencjał ludzi, którzy tworzą naszą społeczność – powiedział, ciesząc się, że Bitwa regionów rozgrywa się właśnie w Dobroszycach.
Organizatorem wydarzenia był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wraz z KRUS-em i Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Gminnym Centrum Kultury w Dobroszycach.
Do udziału w kulinarnej rywalizacji przystąpiło osiem kół gospodyń wiejskich. Były to KGW Ligocianki z Ligoty Polskiej (panie serwowały kiełbasę pod pierzynką z cebuli), KGW w Nowym Dworze „Dworzanki (dworskie smaki, czyli rosół z bażanta), KGW Kijowiczanki z Kijowic (karkówka z porem), KGW Aktywne Kobiety ze Słączna (karp smażony z czosnkiem i majerankiem), KGW w Sokołowicach (kopyto na kości), KGW w Świętoszynie (karp świętoszyński), KGW w Zawadzie (krokiety zawadzkie z barszczem) oraz KGW w Pierstnicy Pokolenie (żeberka w marynacie miodowo-musztardowej z dodatkami).
Dania przygotowane przez Koła oceniały jury w składzie: włąścicielka restauracji Arleta Patykowska, Diana Choińska z KOWR-u, wójt Artur Ciosek, radna wojewódzka Anna Michalska oraz Lidia Albrecht-Kolińska z KRUS.