Wydarzenie odbywa się w ten weekend w Przemkowie. Pasiekę Gutek nagrodzono za walory smakowe miodu rzepakowego.
Rafał Klimkiewicz, właściciel Pasieki, zawsze chciał być pszczelarzem. Mówi, że pszczelarstwo ma w genach, po dziadku. – Każdy myśli, że wystarczy kupić ul, ustawić i pszczoły same produkują miód.. To nie są te czasy – mówi. Pan Rafał z Dobroszyc ma 50 uli. – Chcemy być konkurencyjni. Miód musi być najwyższej jakości – mówi. – Ważne jest też opakowanie, etykiety. Chcemy, by klient do nas wracał.
Katarzyna Klimkiewicz przyznaje z kolei, że chcą pójść o krok dalej. – Chcemy stworzyć ścieżkę edukacyjną, żeby dzieci mogły przyjeżdżać i oglądać, jak wyglądają pszczoły – mówi.
Podczas tegorocznej edycji Dolnośląskiego Święta Miodu i Wina w Przemkowie miód rzepakowy z Pasieki Gutek zdobył trzecią nagrodę. Gratulujemy!