Dynie znów królują w Ligocie Małej [ZDJĘCIA]
REKLAMA
Od wielu lat dynie, w różnych odmianach, smakach i kształtach, królują od późnego lata do później jesieni w Ligocie Małej. Gospodarze, którzy uprawiają to warzywo, już prezentują swoje plony i zachęcają do zakupów.
Dynia wywodzi się z Meksyku, ale z powodzeniem uprawiana jest w Polsce. Wśród kilkunastu gatunków i kilkudziesięciu odmian dyni te najczęściej wykorzystywane do przygotowania potraw to:
- dynia hokkaido – to odmiana dyni olbrzymiej: mała, pomarańczowa (waży maksymalnie 3 kilogramy), można ją jeść ze skórą;
- dynia zwyczajna – gatunek obejmuje odmiany o różnych kształtach i kolorach, skórka gładka, miąższ też może mieć różne kolory i smak;
- dynia piżmowa – o charakterystycznym kształcie wydłużonej gruszki i stosunkowo niewielkim rozmiarze;
- dynia żołędziowa – małe zielono-pomarańczowe dynie o bardzo dużych wgłobieniach, jasnożółty miąższ o lekko orzechowym posmaku;
- dynia olbrzymia – duża o pomarańczowej skórce z wyraźnymi żłobieniami, może ważyć nawet kilkadziesiąt kilogramów;

Wszystkie gatunki dyni w Ligocie Małej. Jesienne, kolorowe stoiska kuszą klientów [ZDJĘCIA]
REKLAMA
REKLAMA