Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykryto bakterię Salmonella w jednej partii masła

W wyniku kontroli urzędowej organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność Salmonella spp. w jednej z pięciu badanych próbek masła określonego poniżej.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella może wywołać zatrucie pokarmowe.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – Masło Extra Lumiko, 200 g
Najlepiej spożyć przed:/ Nr partii: 17.11.2020 051 13:06
Producent: Lumiko Sp. z o.o., ul. Międzyrzecka 81, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06111601 WE
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o stwierdzonej niezgodności Inspekcję Weterynaryjną, właściwą do nadzoru nad producentem masła.
Trwa postępowanie wyjaśniające mające na celu ustalenie przyczyny wystąpienia stwierdzonego zagrożenia.
Poinformowano podmiot o konieczności wycofania produktu. Ustalono listy dystrybucyjne i przesłano informację o niebezpiecznej żywności do właściwych miejscowo Państwowych Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych w Sosnowcu oraz Rawie Mazowieckiej. Ponadto polecono wykonanie badań w kierunku Salmonella spp. wszystkich partii produkcyjnych dla produktu Masło 82% (w tym wszystkie produkty o zawartości min. 82% tłuszczu mlecznego o wszystkich nazwach handlowych) będących aktualnie pod nadzorem producenta.