Lepiej zapytać niż zjeść grzyby, których nie znamy. Te zerwano w oleśnickim parku
Te grzyby nasza Czytelniczka znalazła w Parku nad Stawami w Oleśnicy. Ktoś je zerwał i pozostawił na ławce. – Pewnie nie miał pewności, czy są jadalne – mówi oleśniczanka, która przesłała zdjęcia do naszej redakcji. My przekazaliśmy je do oleśnickiego sanepidu z prośbą o ocenę grzybów i przekazanie informacji, co zrobić, gdy znajdziemy grzyby, co do których nie mamy pewności, że są jadalne.
– Na podstawie nadesłanych przez Państwa zdjęć z dużym prawdopodobieństwem możemy stwierdzić, że jest to borowik ponury – przekazała nam Anna Górna z oleśnickiego sanepidu. – Jest to rzadki grzyb i nie jest zbyt często zbierany przez grzybiarzy w Polsce. Borowika ponurego można znaleźć w lasach liściastych i mieszanych, ale również w parkach.
Jest to grzyb warunkowo jadalny tzn. do spożycia po długotrwałej obróbce termicznej. Borowik ponury nie nadaje się do spożycia w stanie surowym i jest niebezpieczny w połączeniu z alkoholem. Zaleca się ostrożność przy wyborze tego gatunku do spożycia, ponieważ przypomina on niektóre trujące borowiki, jak np. borowik szatański. To właśnie niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów jest główną przyczyną zatrucia grzybami.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Oleśnicy przypomina o podstawowych zasadach bezpiecznego grzybobrania:
- Zbieraj tylko te grzyby, co do których masz całkowitą pewność, że są jadalne. Jeżeli masz wątpliwości – nie ryzykuj!
- Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe – z „siateczką”. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych.
- Zbieraj grzyby do wiklinowego koszyka, łubianki lub innych pojemników przepuszczających powietrze, nigdy nie korzystaj z foliowych reklamówek (grzyby zaczynają parować, co sprzyja ich psuciu – mogą wytwarzać substancje szkodliwe dla zdrowia).
- Unikaj grzybów zbyt małych – trudno rozpoznać czy są blaszkowe, czy nie. Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby.
- Nie przyjmuj rad od innych grzybiarzy i nie kupuj grzybów z nieznanego źródła.
- Nie identyfikuj grzybów próbując ich.
- Grzyby, których nie chcesz zbierać, pozostaw nienaruszone. Są one pożywieniem dla zwierząt. Wiele gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
- Nie rozkopuj ściółki – nie niszcz grzybni. Jeśli jej nie uszkodzisz, wyrosną na niej kolejne grzyby.
- Jeśli po spożyciu grzybów pojawią się nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni czy podwyższona temperatura – należy niezwłocznie wywołać wymioty i wezwać pomoc lub zgłosić się do lekarza/szpitala.
Pamiętajmy również, że grzyby zawierają dużo substancji chitynowych co powoduje, że są ciężkostrawne, dlatego nie zaleca się spożywania grzybów:
- kobietom w ciąży i karmiącym,
- dzieciom,
- osobom starszym,
- osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny przypomina również że osoby zbierające grzyby na własne potrzeby w przypadku wątpliwości co do zebranych grzybów mogą skorzystać z porady grzyboznawcy lub klasyfikatora grzybów. W celu uzyskania porady należy zgłosić się do siedziby PSSE w Oleśnicy, ul. 3 Maja 20, od poniedziałku do piątku w godzinach 730-1100, tel. kontaktowy (71) 314-20-34 wew. 15.