Zaparcia i wzdęcia to jedne z najczęstszych problemów związanych z układem pokarmowym. Mogą być objawem chorób, ale nie zawsze. Znacznie częściej są konsekwencją nieprawidłowej diety i siedzącego trybu życia. Poznaj sprawdzone sposoby na wzdęcia i zaparcia!
Dlaczego cierpimy na zaparcia i wzdęcia?
Czym są zaparcia i wzdęcia? Reakcją wtórną organizmu na nieprawidłowości w obrębie układu pokarmowego. O zaparciach mówi się wtedy, kiedy wypróżnienia następują dwukrotnie w tygodniu lub rzadziej. Oddawaniu stolca towarzyszy nierzadko nadmierny wysiłek, a także dyskomfort a nawet ból. Stolec jest zbity i twardy, a osoba, której dotyczy ten problem może również odczuwać niepełne wypróżnienie. Podobnie dokuczliwe bywają wzdęcia, czyli niemożność fizjologicznego ujścia gazów, połączona najczęściej z ich wzmożoną produkcją.
Przyczyn zaparć i wzdęć jest wiele. O ile jednak wzdęcia oraz zaparcia nie są skutkiem i objawem chorób, na które cierpimy, powody ich powstawania najczęściej leżą w dwóch zaniedbywanych przez nas obszarach: niewłaściwej diecie oraz braku ruchu.
Ruch to nie tylko sport!
Aktywność fizyczna wcale nie musi oznaczać intensywnego wysiłku sportowego. Dobry skutek dla jelit przyniosą również spacery, nordic walking, pływanie czy jazda na rowerze. Najważniejsza w przypadku walki z zaparciami i wzdęciami spowodowanymi nieprawidłową dietą oraz brakiem ruchu jest konsekwencja i regularność wykonywanych ćwiczeń. Warto przy tym podkreślić, że okazji do zwiększenia fizycznej aktywności warto szukać wszędzie – nawet w sypialni. Podczas intymnych chwil z partnerem postaw na bardziej aktywny seks – pomogą Ci w tym np. akcesoria kupione w EasyToys webshop lub innym podobnym sklepie online.
Oczywiście możesz wspomagać organizm również innym rodzajem bardziej zaawansowanych działań – jeśli Twoja kondycja na to pozwala, korzyści przyniesie z pewnością bieganie długich dystansów czy intensywne ćwiczenia aerobowe.
Co jeść, żeby uniknąć zaparć i wzdęć?
Kluczowa w przypadku zaparć i wzdęć jest prawidłowa dieta. Musi być przede wszystkim zbilansowana, co oznacza dostarczenie organizmowi właściwych substancji odżywczych, składników mineralnych i witamin. Ważny w przypadku zaparć i wzdęć jest błonnik pokarmowy. Jeśli nie cierpisz na choroby układu pokarmowego, wzbogać swoje posiłki o suche ziarna roślin strączkowych. Dostarczą organizmowi błonnik nierozpuszczalny w wodzie, który w znacznym stopniu wspomaga pracę układu pokarmowego, poprawiając perystaltykę jelit i zapobiegając zaparciom.
Korzystne w przypadku zaparć i wzdęć są również warzywa – te z kolei zaopatrują nasz organizm w błonnik rozpuszczalny w wodzie oraz właśnie w wodę, która stanowi doskonałe „lekarstwo” na zaparcia.
Nie przejadaj się i dokładnie żuj!
Poza tym, co jesz, ważne jest także, w jaki sposób to robisz. Jeśli masz problemy z wzdęciami i zaparciami, nie dopuszczaj do przejedzenia. Jedz tyle, ile potrzebujesz, a nawet nie dojadaj. Oczywiście nie oznacza to wstawania od stołu z pustym żołądkiem – chodzi o to, że lepiej pozostawić uczucie niedosytu niż przesytu. Układ pokarmowy „podziękuje” Ci za to lekkością i brakiem dyskomfortu po posiłku.
Kiedy jesz, odgryzaj małe kęsy i dokładnie żuj pokarm. Proces trawienia rozpoczyna się już w jamie ustnej – pamiętając o tym odciążysz żołądek i jelita.