REKLAMA

Serwis obiadowy – z jakich elementów się składa?

Red | Red
Serwis obiadowy – z jakich elementów się składa?
REKLAMA

W życiu każdego człowieka jest wiele okazji do świętowania. Mogą to być drobne okazje, takie jak urodziny czy imieniny. Może to być ślub lub rocznica. Okazji do zapraszania gości jest wiele.

W życiu każdego człowieka jest wiele okazji do świętowania. Mogą to być drobne okazje, takie jak urodziny czy imieniny. Może to być ślub lub rocznica. Okazji do zapraszania gości jest wiele. Miło jest spotkać się w gronie najbliższych, porozmawiać i zjeść pyszny obiad. Do jego serwowania przyda się serwis obiadowy. Trudno wyobrazić sobie ważną okazję bez serwisu. Serwis obiadowy jest elegancki i kunsztowny, dzięki czemu jest także wyrazem szacunku dla gości. 

Serwis z porcelany – czy warto? 

Wybierając serwis obiadowy warto zwrócić uwagę na materiał, jakiego użyto do jego wytworzenia. Najlepszy, wyborem będzie serwis z porcelany. Porcelana to materiał znany od wielu stuleci. Jest bardzo elegancka, luksusowa i piękna, a także wyjątkowo trwała. Wbrew pozorom dobrej jakości porcelana może przetrwać wiele lat! Doskonałym przykładem są serwisy naszych babć – niektóre naczynia do dziś są w świetnym stanie. Porcelana to wyrób luksusowy, zdobiony w piękne wzory z dbałością o każdy szczegół. Prezentuje się pięknie, a dzięki dużemu wyborowi zdobień z pewnością każdy znajdzie dla siebie oryginalny zestaw. Oprócz tradycyjnych serwisów obiadowych istnieją także serwisy śniadaniowe oraz serwisy kawowe (również do podawania kawy).

Z czego składa się serwis obiadowy?

Serwis obiadowy to komplet naczyń, w których, jak sama nazwa wskazuje – podaje się obiad. Jest znany już od XVIII wieku. Cechuje go to, że wszystkie elementy są wykonane z tego samego materiału, jednakowo zdobione i utrzymane w tej samej stylistyce, dzięki czemu prezentują się wyjątkowo elegancko i wytwornie. Tradycyjny, współczesny serwis składa się z nakryć dla 6 lub dla 12 osób. W skład serwisu wchodzą: 

  • talerze: duży i płytki, głęboki do zupy, średni do sałatek i przystawek oraz mały deserowy;
  • miski i salaterki do serwowania zup i przekąsek; 
  • waza do zupy – niezbędny element serwisu, zmieści kilka litrów zupy i utrzyma ciepło; 
  • sosjerka – niezbędna do serwowania drugiego dania; 
  • półmisek – podłużne naczynie do podawania na przykład pieczonego mięsa i wędlin; 
  • rawier – naczynie przypominające podłużną miskę lub podłużny głęboki talerz. 

Zobacz najpopularniejsze serwisy porcelanowe: https://www.amart.pl/category/zestawy-porcelanowe, które można spotkać na polskim rynku.

Udostępnij:
REKLAMA
REKLAMA