REKLAMA

Owoce w białej czekoladzie

Materiał promocyjny | Materiał promocyjny
Owoce w białej czekoladzie
REKLAMA

Owoce w białej czekoladzie to prosty deser, którego przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu, a prezentuje się on bardzo efektownie. Świetnie sprawdzi się zarówno na eleganckim przyjęciu, jak i do popołudniowej kawy. Połączenie owoców i czekolady to mieszanka smakowa, za którą przepada praktycznie każdy. Ten deser cieszy się popularnością również ze względu na możliwość przygotowania go w wielu wariatach i krótki czas przyrządzania. Jest gotowy w zaledwie 10 minut!

Owoce w czekoladzie przygotowuje się z popularnych i łatwo dostępnych składników. Niepotrzebny jest również piekarnik ani blender. Ten deser każdy może bez problemu przygotować we własnym domu.

Składniki:

  • 300 g świeżych, ulubionych owoców,
  • 200 g czekolady białej E.Wedel,
  • ½ łyżeczki masła.

Przygotowanie:

Przygotowywanie deseru należy rozpocząć od dokładnego umycia owoców. Następnie należy odkroić wszystkie listki i ogonki. Najlepiej sprawdzą się te owoce, które mają niewielki rozmiar: truskawki, maliny i borówki. Jeśli chcesz wykorzystać w tym przepisie np. jabłka, brzoskwinie lub banany, to po ich umyciu i obraniu, pokrój je na plasterki. Możesz użyć również pomarańczy lub mandarynek, w tym przypadku podziel owoce ma małe cząstki. Gdy będą gotowe, umieść je w lodówce.

W kolejnym etapie należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Do tego będzie potrzebny garnek, woda i miska. Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki, aby szybciej się roztopiła. Następnie wrzuć ją do miski i dodaj pół łyżeczki masła. W garnku zagotuj wodę i postaw na nim naczynie z pokruszoną czekoladą. Mieszaj masę, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia.

Póki czekolada jest w płynnej postaci, wyjmij owoce i zanurzaj w niej każdy z nich. Możesz użyć do tego wykałaczek. Każdy z owoców nadziej na wykałaczkę i obtocz w czekoladzie. Następnie ułóż na talerzu w taki sposób, aby się nie stykały. Gdy wszystkie owoce będą w czekoladzie, umieść je na 10 minut w lodówce.

Po wyjęciu możesz usunąć wykałaczki lub zostawić je i podać deser w formie owoców na patykach.

Owoce w białej czekoladzie – idealny dodatek do deserów

Owoce w białej czekoladzie doskonale sprawdzą się w roli dodatku do innych deserów. Można umieścić je na torcie lub babeczkach. Będą prezentowały się równie dobrze w pucharku lodów lub z bitą śmietaną. Przepisy na rozmaite desery, do których można dodać owoce w czekoladzie znajdziesz na stronie: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/.

Jak urozmaicić przepis?

Oprócz białej czekolady, można przygotować również jej mleczną lub gorzką wersję. Oba warianty są równie pyszne! Interesującym rozwiązaniem jest wymieszanie ze sobą dwóch smaków czekolady lub moczenie owoców z jednej strony w np. mlecznej, a z drugiej w gorzkiej.

Kolejnym sposobem urozmaicenia smaku owoców w czekoladzie jest dodatkowo obsypanie ich posypką. W tej roli sprawdzą się wiórki kokosowe, starta czekolada lub pokruszone płatki migdałów. Po obtoczeniu owoców w czekoladzie, posyp je wybranym rodzajem posypki i dopiero umieść w lodówce. Jeśli zrobisz to za późno, masa wystygnie i wiórki czy orzechy nie przyczepią się do owoców.

Udostępnij:
REKLAMA
REKLAMA