Jak przechowywać pieczywo, aby się nie zsychało?
Chrupiące wypieki powinny być odpowiednio przechowywane. Zbyt wilgotne otoczenie albo trzymanie chleba i bułek w zamkniętej foliówce, to idealne warunki do rozwoju pleśni. Pieczywo trzymane w szczelnym plastiku już po kilku dniach nie będzie nadawało się do spożycia. Pozostawienie kromek „samych sobie”, w otwartej przestrzeni kuchennej, doprowadzi z kolei do szybkiego odparowania wilgoci. W efekcie wypieki staną się suche i twarde tracąc tym samym najważniejsze walory smakowe. Jak zatem stworzyć idealne warunki do przechowywania pieczywa, aby cieszyć się jego świeżością przez długi czas? Mamy na to odpowiedź.
Dlaczego pieczywo szybko twardnieje?
Winy ekspresowego schnięcia pieczywa należy upatrywać w zjawiskach fizycznych. Woda, będąca podstawowym składnikiem większości składników żywnościowych, w dogodnych warunkach odparowuje. Kuchnia jest pomieszczeniem ciepłym, przez co wilgoć jeszcze szybciej paruje z pieczywa. To dlatego nieosłonięte niczym bułki i chleby tracą swoje właściwości i po pewnym czasie robią się „twarde jak skała”. Twardnienie pieczywa przyspiesza również niska temperatura – mniej więcej taka, jaka panuje w lodówce. Skrobia zawarta w wypiekach – w bardzo dużym uproszczeniu – tężeje, przez co chleb staje się mniej sprężysty i nie sposób później przywrócić jego pierwotną świeżość. Rozwiązaniem problemu czerstwiejącego chleba może być umieszczenie go w chlebaku. Specjalna konstrukcja takiego pojemnika sprawia, iż w środku panuje odpowiednia cyrkulacja powietrza. Z jednej strony odprowadzany jest nadmiar wilgoci, z drugiej zaś pieczywo nie traci jej na tyle, aby w mgnienia oku się wysuszyć.
Chlebak – sposób na utrzymanie świeżości pieczywa
Zarówno drewniane, metalowe, jak i łączące w sobie różne materiały chlebaki są skutecznym sposobem na przedłużenie jakości pieczywa. I wcale nie trzeba się martwić, iż zaburzy on estetykę przestrzeni. Chlebak może być pojemnikiem nowoczesnym, który z powodzeniem uzupełni aranżację kuchenną o ciekawy detal. Współczesne akcesoria są projektowane tak, aby spełniały oczekiwania konsumentów. Przykładowo, niektóre z nich wykonano z eleganckiego drewna bambusowego oraz elementów stalowych, tworzących kopułę chlebaka. Inne chlebaki pasują z kolei do przestrzeni minimalistycznych – np. te, które wyprodukowano całkowicie z drewna, posiadające jednoczęściową formę. Kolejnym wariantem kuchennego pojemnika na pieczywo jest chlebak w formie metalowej, prostokątnej puszki. Wśród zalet korzystania z chlebaków można zatem wyróżnić:
- zapobieganie rozwojowi pleśni na pieczywie,
- wielokrotne zmniejszenie tempa czerstwienia chleba,
- wprowadzenie eleganckiego detalu uzupełniającego przestrzeń.
Dodatkowe sposoby na zachowanie świeżości pieczywa
Przechowywanie bułek czy kromek w chlebaku przyczynia się do zmniejszenia tempa odparowywania wilgoci, która jest niezbędną cechą świeżego pieczywa. Warto jednak pamiętać, iż nie należy trzymać w pojemniku wypieków przez bardzo długi czas, ponieważ z czasem – co jest całkowicie normalne – i tak stracą one na swojej świeżości. Zakup chlebaka przyczynia się do ograniczenia wydatków na świeże pieczywo, ponieważ możemy sięgać po kilkudniowe kromki, które wciąż bardzo dobrze smakują. Jeśli jednak wiemy, iż w najbliższych dniach nie spożyjemy pieczywa, warto je po prostu zamrozić – najlepiej porcjując je na mniejsze części. Ciekawą możliwością jest także włożenie „bochenka” do lnianego woreczka, który zapewnia optymalną przepuszczalność powietrza.