REKLAMA

Burgerownie — popularne punkty na żywieniowej mapie miasta

Materiał promocyjny | Materiał promocyjny
REKLAMA

Pierwsze burgery spotkać można było w menu klasycznych restauracji lub ulicznych budkach i kojarzyły się raczej z mało wyrafinowanymi posiłkami. Aktualnie niektóre dania z tej kategorii można traktować nawet jak dzieła sztuki, a lokale gastronomiczne specjalizujące się tej kategorii przyjmują nazwę burgerowni i skupiają się wyłącznie na serwowaniu burgerów pod różnymi postaciami.

Burgerownia — restauracje o konkretnej specjalizacji

Większość klientów lokali gastronomicznych, regularnie stołujących się na mieście, ma sprecyzowane gusta żywieniowe. Jedni wolą typowe dania obiadowe, inni preferują lekkostrawne sałatki, niektórzy zaś pozostają wiernymi fanami bardziej kalorycznych posiłków, w tym burgerów. 

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, właściciele szeroko pojętej gastronomii zaprzestają powoli wprowadzania w swojej ofercie niesprecyzowanego misz maszu i skupiają się na konkretnej kategorii po to, by wydawane posiłki były idealnie dopracowane, a klienci nie dostawali zawrotów głowy podczas przeglądania zbyt bogatego menu.

Wśród punktów gastronomicznych nieustanny prym wiodą burgerownie, które z biegiem lat przeszły prawdziwą metamorfozę nie tylko pod względem wizualnym, ale również pod kątem jakości proponowanych posiłków. Dzielą się one na lokale stacjonarne i tzw. foodtrucki, czyli „kuchnie na kółkach”, w których burgery sprzedawane są na ulicy prosto ze specjalnie przystosowanej do tego furgonetki. Burgerownie stały się na tyle popularnym elementem gastronomicznego biznesu, że spotkać je można w większości polskich miast i stanowią niezwykle poważną konkurencję dla pizzy i kebabów. Dowód? Serwis Glovo podzielił się swoimi statystykami, według których w 2021 r. Polacy zamówili tylko za pośrednictwem tej platformy aż 6 mln burgerów, co czyni ten posiłek jednym z liderów w rankingu.

Burgerownia — na co zwracać uwagę, wybierając najlepszą

Burgery, wbrew powszechnie panującym stereotypom, są daniami, które wymagają dopieszczenia na każdym z etapów przygotowania. Niezaprzeczalnym faktem jest, że nie można stworzyć dobrego burgera bez wysokiej jakości mięsa. Klasyczny burger wykonany jest z wołowiny, koniecznie świeżej, nie mrożonej, zmielonej w odpowiedni sposób i wykrojonej z konkretnej części wołu — antrykot, łopatka lub rostbef. Niepowtarzalnego smaku nadaje burgerowi również sposób przygotowania mięsa i dodatków. Idealnie przyrządzony kotlet smaży się na grillu w ściśle regulowanej temperaturze przez określony czas. Wizytówką burgerowni z prawdziwego zdarzenia jest również własnoręcznie przygotowane pieczywo, niezawierające w swym składzie szkodliwych konserwantów. Choć wydawać by się mogło, że mięso i bułka to podstawa burgera, nie bez znaczenia pozostają również towarzyszące im dodatki. Kluczowym z nich jest sos — to właśnie po nim można poznać dobrą burgerownię. Te, cieszące się najlepszą opinią, gwarantują klientom sosy przygotowywane na miejscu, niekiedy są to sosy autorskie, których nie można spotkać w innym lokalu tego typu. Dlatego, wybierając burgerownię spełniającą wymagania, możemy liczyć na gwarancję smaku i jakości zamówionego posiłku.

Udostępnij:
REKLAMA
REKLAMA