REKLAMA

Zakończenie warsztatów kulinarnych i edukacyjnych

Red | Red
Zakończenie warsztatów kulinarnych i edukacyjnych
REKLAMA

Zakończenie warsztatów kulinarnych i edukacyjnych w ramach projektu „EkoAktywni w działaniu”

W ramach projektu „EkoAktywni w działaniu” grupa projektowa z Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Oleśnicy przygotowała prezentację „Zagrożenia naszej niebieskiej planety-co każdy z nas może zrobić dla ratowania naszej planety?” Młodzież na warsztatach ekologicznych podsumowała zagrożenia, które dotykają Ziemię tj. kwaśne deszcze, ocieplenie klimatu, susze, wciąż rosnące ilości odpadów i rozmawiała z uczniami o pomysłach na to, w jaki sposób każdy z nas może mieć swój udział w walce o lepszą przyszłość.

Część praktyczna warsztatów polegała na własnoręcznym wykonaniu dekoracji świątecznej w postaci śnieżnej kuli. Kula może być nie tylko dekoracją ale i upominkiem dla najbliższej osoby. To będzie nie tylko fajna, ale również ekologiczna pamiątka. Do jej wykonania uczniowie wykorzystali słoiki, materiały dekoracyjne: wstążki, figurki, brokaty, sztuczny śnieg etc.

Okres Świąt Bożego Narodzenia zbiegł się z terminem ostatnich projektowych warsztatów kulinarnych. Na zakończenie grupa inicjatywna zaplanowała małą niespodziankę- uczestnicy warsztatów mogli samodzielnie udekorować kolorowymi lukrami i suszonymi owocami świąteczne pierniki. Pierniczki to nie tylko smaczne ciasteczka, lecz także piękne świąteczne ozdoby. Oprócz dekoracji choinkowych można z nich wyczarować prawdziwe cudeńka.

17 śmiałków dzielnie tworzyło małe dzieła, nie było dwóch takich samych- każdy piernik był oryginalny i niepowtarzalny. Na zakończenie warsztatów członkowie grupy projektowej podziękowali uczniom i rozdali pamiątkowe certyfikaty. Wszyscy żałowali, że były to ostatnie kulinarne zajęcia i wyrazili nadzieję, że wkrótce znów się spotkamy przy okazji nowego projektu.

/źródło: CKiW OHP/
Udostępnij:
REKLAMA
REKLAMA