REKLAMA

Sanepid apeluje: Uważajcie na zatrucia pokarmowe podczas wakacji

Red | Red
Sanepid apeluje: Uważajcie na zatrucia pokarmowe podczas wakacji
REKLAMA

W związku z trwającym sezonem letnim, czasem urlopowym, zatrucia pokarmowe pojawiają się ze zwiększoną częstotliwością – informuje oleśnicka Stacja Sanitarno-Epidemilogiczna.

Powodem są częstsze wyjazdy do różnych zakątków świata, degustacja egzotycznych potraw, upalne dni oraz mniejsza dbałość o higienę. Z uwagi na powyższe Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Oleśnicy zwraca uwagę na przyczyny zatruć, sposoby ich unikania oraz niepokojące objawy, które powinny być sygnałem do kontaktu z lekarzem.

Bakterie, grzyby, toksyny i wirusy

Czynnikami sprawczymi większości zakażeń układu pokarmowego są bakterie, grzyby wraz z ich toksynami oraz niektóre wirusy. Najczęściej do zakażenia dochodzi poprzez spożywanie źle przechowywanych, zanieczyszczonych produktów spożywczych, w których pod wpływem wysokiej temperatury oraz odpowiedniej wilgotności dochodzi do szybkiego namnażania patogennych drobnoustrojów. Szczególną rolę odgrywają tu bakterie z rodzaju Salmonella, Campylobacter, Yersinia, występujące najczęściej w produktach pochodzenia zwierzęcego (surowym mięsie, surowych jajach, mleku i ich przetworach), jak również szczepy gronkowca Staphylococcus aureus – powszechne w przyrodzie i szybko rozmnażające się w niewłaściwie przechowywanych, np. rozmrożonych i ponownie zamrożonych produktach spożywczych, długo przetrzymywanych w temperaturze pokojowej lub wskutek niewłaściwej higieny przy przygotowywaniu posiłków.

Należy wspomnieć również o toksynie jadu kiełbasianego produkowanej przez bakterie beztlenowe z rodzaju Clostridium, której źródło mogą stanowić konserwy jarzynowe, mięsne, rybne (często z widocznie rozdętym wieczkiem), a także mięso wędzone i peklowane o charakterystycznym zapachu zjełczałego tłuszczu.

Objawami zatruć wymagającymi konsultacji lekarskiej i badań diagnostycznych są:

  • gwałtowne, krwawe, śluzowe, wodniste biegunki
  • gorączka
  • wymioty, mdłości
  • silne bóle brzucha

Zapobieganie infekcjom pokarmowym przede wszystkim polega na:

  • przestrzeganiu czystości i zasad higieny
  • myciu rąk po korzystaniu toalety i przed przygotowaniem posiłków
  • odpowiednim przechowywaniu żywności i zwracaniu uwagi na datę przydatności do spożycia
  • dokładnym myciu warzyw, owoców pod bieżącą, ciepłą wodą\
  • spożywaniu przegotowanej wody i mleka
  • unikaniu surowych lub poddanych niedostatecznej obróbce termicznej produktów (mięsa, ryb, jaj)
  • kupowaniu żywności w sklepach, które gwarantują właściwe jej przechowywanie
  • umieszczaniu surowych produktów tj. mięsa, ryb, jaj w lodówce zaraz po powrocie z zakupów, zważając na to by nie miały kontaktu z produktami gotowymi do spożycia
  • doprowadzeniu do wrzenia wszelkich podgrzewanych potraw
  • unikaniu kilkakrotnego zamrażania i odmrażania produktów
  • unikaniu spożywania produktów, na których pojawiła się pleśń nawet na małym jego fragmencie.

Objawy zatrucia pokarmowego są bardzo uciążliwe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego lepiej im zapobiegać niż je leczyć.

/źródło: PSSE w Oleśnicy, zdjęcie ilustracyjne: pixabay.com/
Udostępnij:
REKLAMA
REKLAMA