Sanepid apeluje: Uważajcie na zatrucia pokarmowe podczas wakacji
W związku z trwającym sezonem letnim, czasem urlopowym, zatrucia pokarmowe pojawiają się ze zwiększoną częstotliwością – informuje oleśnicka Stacja Sanitarno-Epidemilogiczna.
Powodem są częstsze wyjazdy do różnych zakątków świata, degustacja egzotycznych potraw, upalne dni oraz mniejsza dbałość o higienę. Z uwagi na powyższe Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Oleśnicy zwraca uwagę na przyczyny zatruć, sposoby ich unikania oraz niepokojące objawy, które powinny być sygnałem do kontaktu z lekarzem.
Bakterie, grzyby, toksyny i wirusy
Czynnikami sprawczymi większości zakażeń układu pokarmowego są bakterie, grzyby wraz z ich toksynami oraz niektóre wirusy. Najczęściej do zakażenia dochodzi poprzez spożywanie źle przechowywanych, zanieczyszczonych produktów spożywczych, w których pod wpływem wysokiej temperatury oraz odpowiedniej wilgotności dochodzi do szybkiego namnażania patogennych drobnoustrojów. Szczególną rolę odgrywają tu bakterie z rodzaju Salmonella, Campylobacter, Yersinia, występujące najczęściej w produktach pochodzenia zwierzęcego (surowym mięsie, surowych jajach, mleku i ich przetworach), jak również szczepy gronkowca Staphylococcus aureus – powszechne w przyrodzie i szybko rozmnażające się w niewłaściwie przechowywanych, np. rozmrożonych i ponownie zamrożonych produktach spożywczych, długo przetrzymywanych w temperaturze pokojowej lub wskutek niewłaściwej higieny przy przygotowywaniu posiłków.
Należy wspomnieć również o toksynie jadu kiełbasianego produkowanej przez bakterie beztlenowe z rodzaju Clostridium, której źródło mogą stanowić konserwy jarzynowe, mięsne, rybne (często z widocznie rozdętym wieczkiem), a także mięso wędzone i peklowane o charakterystycznym zapachu zjełczałego tłuszczu.
Objawami zatruć wymagającymi konsultacji lekarskiej i badań diagnostycznych są:
- gwałtowne, krwawe, śluzowe, wodniste biegunki
- gorączka
- wymioty, mdłości
- silne bóle brzucha
Zapobieganie infekcjom pokarmowym przede wszystkim polega na:
- przestrzeganiu czystości i zasad higieny
- myciu rąk po korzystaniu toalety i przed przygotowaniem posiłków
- odpowiednim przechowywaniu żywności i zwracaniu uwagi na datę przydatności do spożycia
- dokładnym myciu warzyw, owoców pod bieżącą, ciepłą wodą\
- spożywaniu przegotowanej wody i mleka
- unikaniu surowych lub poddanych niedostatecznej obróbce termicznej produktów (mięsa, ryb, jaj)
- kupowaniu żywności w sklepach, które gwarantują właściwe jej przechowywanie
- umieszczaniu surowych produktów tj. mięsa, ryb, jaj w lodówce zaraz po powrocie z zakupów, zważając na to by nie miały kontaktu z produktami gotowymi do spożycia
- doprowadzeniu do wrzenia wszelkich podgrzewanych potraw
- unikaniu kilkakrotnego zamrażania i odmrażania produktów
- unikaniu spożywania produktów, na których pojawiła się pleśń nawet na małym jego fragmencie.