Aromatyczna, wysokiej jakości, a przede wszystkim świeżo palona. Taka jest kawa wypalana w małej, lokalnej palarni Black Cup Coffee.
Trafiają tutaj ziarna zielonej kawy z plantacji z Afryki, Ameryki Południowej i Indonezji. – Kawę pozyskujemy jedynie od sprawdzonych i zaufanych dostawców. Dzięki temu ziarna są dokładnie wyselekcjonowane, a my wiemy nie tylko z jakiego kraju pochodzą, ale nawet z jakiej konkretnie farmy – mówi Andrzej Głowacki, który prowadzi palarnię z żoną Karoliną w pobliskiej Długołęce.
Państwa Głowackich często można spotkać na oleśnickich jarmarkach. Na ich stoisku nie tylko usłyszymy wszystko, co powinniśmy wiedzieć o kawie. Świeżo paloną kawę z Black Cup Coffee można też degustować, a właściciele chętnie podzielą się też z nami wiedzą, jak najlepiej ją zaparzyć. – Każdy, kto wcześniej pił kawę tak zwaną marketową, a raz spróbuje naszej, po kawę do marketu już nie wróci – uśmiecha się pan Andrzej.
Palarnia państwa Głowackich powstała z miłości do dobrej jakościowo i dobrze parzonej kawy. – Ciężko było nam kupić dobrą, dlatego znaleźliśmy najlepsze możliwe rozwiązanie, czyli uruchomiliśmy własną palarnię – uśmiecha się nasz rozmówca. I podkreśla: – W palarni rzemieślniczej, takiej, jak nasza, kawa jest zupełnie inaczej palona, inaczej chłodzona, samo podejście do kawy jest zupełnie inne niż w przypadki palarni przemysłowych. – Ziarna kawy są przez nas palone i studzone powoli w zgodzie z naturą. Robimy to tak, tak aby wydobyć z niego całe bogactwo aromatu i smaku – mówią właściciele palarni.
Przygotowania do uruchomienia palarni trwały wiele miesięcy. – Wymagało to od nas wiele nauki, tym bardziej, że rynek ciągle się zmienia i trzeba być na bieżąco z nowościami – mówi nasz rozmówca, który podkreśla, że ich celem jest wypalanie kawę w ilościach, które zaspokajają bieżące potrzeby klientów, tak, aby produkt był zawsze świeży, zaskakiwał głębią aromatu oraz smaku.
Pan Andrzej cieszy się, że świadomość klientów jest coraz większa. – Cieszy to, że zaczynają zauważać różnice w smaku pomiędzy naszą kawą, a tą, którą wcześniej kupowali w dużych sklepach, że doceniają jej świeżość – mówi.
Obecnie w sklepie palarni Black Cup Coffee można kupić dziewięć różnych rodzajów kaw. Są to kawy zarówno słodkie i łagodne, jak i umiarkowane, a także mocne i intensywne. – Mamy nadzieję, że wśród naszych kaw każdy znajdzie coś dla siebie – mówią nasi rozmówcy.