Sery dojrzewające i świeże. Z mleka owczego i koziego. Tworzone z ogromną pasją i sercem. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście najwyższy czas, by sięgnąć po wyśmienite produkty z Sernicy Dolnośląskiej.
Zaledwie 15 minut od Oleśnicy, w Bielawie w gminie Długołęka z powodzeniem działa Sernica Dolnośląska. Pomysłodawcą i twórcą tego miejsca jest zaledwie 22-letni Kamil Holajda. – Historia tego miejsca sięga 2012 roku – uśmiecha się młody przedsiębiorca. – Już wtedy, będąc jeszcze uczniem gimnazjum, zacząłem się interesować produkcją serów. To była moja pasja, która po zakończeniu nauki w liceum zaczęła nabierać coraz bardziej realnych kształtów. Do tego stopnia, że do swojego pomysłu utworzenia serowarni przekonałem rodziców. Dzisiaj działamy wspólnie.
Twórcy Sernicy Dolnośląskiej postawili na produkty z mleka koziego i owczego. – Musieliśmy znaleźć niszę – mówi przedsiębiorca. – Jest wiele osób uczulonych na krowie mleko, dzieci, które nie mogą jeść produktów z krowiego mleka, wreszcie smakoszy szukających dobrych serów kozich i owczych. Osobiście uważam też, że sery z owczego mleka są zdecydowanie smaczniejsze od krowich produktów.
Sernica produkuje przede wszystkim sery dojrzewające, twarde lub półtwarde, które dojrzewają od trzech do sześciu miesięcy. W ofercie są także twarogi, w sezonie również z owczego mleka. Mleko i kozie, i owcze trafia do serowarni ze sprawdzonych hodowli, m.in. z Bartkowa pod Dobroszycami, gdzie z powodzeniem funkcjonuje od lat Koziołkowo Magdaleny i Piotra Hupało.
Jakie sery kupimy w Bielawie? Między innymi kozią i owczą Goudę, Rudego Kozaka (ser długo dojrzewający o głębokim aromacie), twaróg owczy i kozi, ser owczy solankowy w typie fety, halloumi, bunc owczy, ser wędzony. Także jogurt owczy idealny do podania z owocami, jak i do zagęszczenia zup, czy sosów, wielokrotnie nagradzany.
Skąd wiedza o serach i jej produkcji? – Z książek i szkoleń – mówi pan Kamil, który jest członkiem i wiceprezesem Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych. – Przynajmniej raz na pół roku staramy się spotykać, doskonalić i uzupełniać swoją wiedzę. Staramy się rozmawiać też o tym, jak zmieniać świadomość klientów na temat produktów z owczego i koziego serca, ich wartości i właściwości. Cieszę się, że jest ona coraz większa, że klienci, którzy do nas trafiają po raz pierwszy wracają zadowoleni.
Przy serowarni w Bielawie funkcjonuje sklep, który jest czynny w piątki od 16 do 19 i soboty od 12 do 18. W czwartki towar rozwożony jest do klientów. Tę usługę lokalny przedsiębiorca kieruje do mieszkańców Oleśnicy, gminy Długołęka i Wrocławia.